220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Australische preventiedeskundige: rookverbod openbare ruimte gaat te ver en is onethisch

De stadsdeelraad van Noord-Sydney heeft unaniem ingestemd om roken te verbieden in alle openbare ruimtes waar ze zeggenschap over heeft. Dit geheel aan ruimtes omvat onder meer parken, straten en pleinen. Er zijn echter geen plannen om rokers die op deze plek een sigaret opsteken te beboeten. Bovendien is het niet duidelijk of het beleid ook van toepassing zal zijn op vapen, aldus Simon Shapman, een Australische wetenschapper en autoriteit op het gebied van tabakspreventie.

Het opmerkelijke is dat het rookverbod in al deze ruimtes zal niet worden gehandhaafd door het opleggen van boetes, aldus Chapman ,,De raad denkt dat gemeenschapsvoorlichting en bordjes voldoende zullen zijn om het beleid te laten slagen. Succes daarmee.”

Volgens Chapman wijst de historie uit dat boetes nodig zijn om rookbeperkingen af te dwingen. ,,Gedurende mijn 40 jaar in de tabakspreventie heb ik samen met vele anderen gepleit voor beleid en campagnes om het begrip voor roken te verminderen, stoppen met roken aan te moedigen en mensen te beschermen tegen de bekende risico’s van blootstelling aan passief roken. Al deze beleidsmaatregelen en campagnes hadden als uitgangspunt dat er bewijs moest zijn dat het beleid zijn doelstellingen zou bereiken, dat de voorgestelde maatregelen evenredig waren aan het probleem dat werd aangepakt, en dat ze ethisch gerechtvaardigd waren.”

Of die ethische rechtvaardiging bij een rookverbod in de openbare ruimte aanwezig is, is sterk de vraag, aldus de tabaksdeskundige. Een verbod in een ‘buitenomgeving waar de rook wordt verdund door de grenzeloze omgevingslucht en snel verdwijnt in de geringste bries’ heeft geen zin, betoogt Chapman. Er is volgens hem geen enkel bewijs dat er een noodzaak is voor het verbod en dus is gaat het in ethisch opzich alle perken te buiten. ,,Toch heb ik deze week woordvoerders van de deelraad van Noord-Sydney horen zeggen dat passief roken schadelijk is voor anderen. Dat is het ook, maar in binnenomgevingen, vooral bij langdurige blootstelling en niet in wijd open ruimtes zoals parken, parkeergarages en stranden.”

Meer bij Simonchapman6.com:

 

Banning smoking in wide-open public spaces goes way beyond the evidence and is unethical

 

 

Alle oorzaken en gevolgen van illegale sigaretten-handel

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn