220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Australische parlementscommissie: illegale tabaksprobleem is volledig uit de hand gelopen 

Het illegale tabaksprobleem in Australië is uit de hand gelopen: 20,7 procent van de markt wordt nu vertegenwoordigd door illegale producten. Dat kost de federale overheid elk jaar 3,2 miljard dollar aan belastinginkomsten. Het misgelopen geld wordt doorgesluisd naar criminele syndicaten met links naar ernstige misdrijven, waaronder mensenhandel en terrorisme.

Dat staat in een langverwacht rapport van een ‘parlementaire commissie voor wetshandhaving’, waarover The Sydney Morning Herald schrijft. Om het tij te keren is het noodzakelijk dat de juridische aanpak van criminelen die illegale sigaretten verkopen wordt verscherpt, aldus een van de aanbevelingen in het zojuist verschenen rapport.

Het Australische accijnsbeleid, dat ervoor gezorgd heeft dat de prijs van een pakje sigaretten in het Australië in zeven jaar tijd meer dan is verdubbeld, heeft niet gewenst tot de gewenste resultaten. De hogere belastingen hebben officieel weliswaar geleid tot een afname van het aantal rokers, maar daar staat tegenover dat een groeiend aantal mensen zijn toevlucht heeft gezocht tot het criminele circuit.

De tabaksaccijnzen staan in Australië op de vierde plaats van belangrijkste belastinginkomsten voor de federale overheid. Vorig haalde de Australische Belastingdienst bijna 16 miljard dollar (ruim 9,8 miljard) op bij rokers. Dat was minder dan verwacht, mede vanwege de impact van het coronavirus.

Volgens de parlementaire commissie is het duidelijk dat de illegale tabaksmarkt tot op zekere hoogte in stand gehouden wordt door het Australische gezondheidsbeleid ten aanzien van tabak. De illegale vangsten van tabak zijn de afgelopen jaren in Australië sterk gestegen. Voor de overheid is het feitelijk dweilen met de kraan open, aangezien criminele organisaties al winst maken als ze erin slagen om van elke drie zeecontainers met illegale tabak er een ‘veilig en wel’ aan land te krijgen. Boetes en gevangenisstraffen zijn zo laag dat ze misdaadorganisaties niet of nauwelijks afschrikken.

 

Meer bij The Sydney Morning Herald:

 

‘Illicit tobacco disaster’: Tougher laws aired as high prices hit smoker habits

 

 

 

 

 

 

 

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn