220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

‘Arbeiders illegale sigarettenfabriek Oost-Vlaanderen kwamen te goeder trouw naar België’

De illegale fabrieksarbeiders die onlangs in de Belgische plaats Zele (Oost-Vlaanderen) werden aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij een bende die op grote schaal valse sigaretten produceerde, hebben de rechter verzocht om voorlopig te worden vrijgelaten. Ze hebben tegenover de politie verklaard dat ze niet geweten hebben dat ze zich schuldig maakten aan illegale praktijken, schrijft de Belgische krant Het Laatste Nieuws.

Begin februari deed de Belgische douane, na eerst lange tijd onderzoek te hebben gedaan, een inval in een fabriek in Zele. Daar werd een complete installatie aangetroffen voor de productie van illegale pakjes sigaretten. Bij de actie weren ruim 11,5 miljoen namaaksigaretten gevonden en 22 ton versneden tabak. Ook op twee andere plaatsen in de regio werden productielijnen aangetroffen. In totaal werden veertien personen aangehouden.

De groep arrestanten bestond grotendeels uit mannen in Oekraïne, die speciaal naar België waren gekomen om daar, tegen een relatief goed salaris, te gaan werken. Volgens een van hun advocaten hoopten ze daarmee in hun eigen land een beter bestaan te kunnen opbouwen. Ze hadden te goeder trouw arbeidscontracten getekend en waren niet op de hoogte van het feit dat ze illegale werkzaamheden zouden gaan verrichten. Ze hebben de rechter gevraagd hun proces in vrijheid te mogen afwachten.

 

Meer bij Het Belang van Limburg:

 

Werknemers van namaaksigarettenfabriek vragen voorlopige vrijheid

 

 

Alle oorzaken en gevolgen van illegale sigaretten-handel

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn