220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Arbeiders die als slaven werden behandeld wacht 8 maanden cel

Er werd veel geld beloofd aan de acht mannen die aan de slag gingen in een illegale tabaksfabriek in Dronten. In de praktijk werkten ze onder ellendige omstandigheden tegen een hongerloontje. Nu hangt ze acht maanden celstraf boven hun hoofd. Terwijl het brein achter de tabaksfabriek volgens de officier van justitie niet is opgepakt, schrijft Jasper van Loo voor de Stentor.

In januari van dit jaar dringen de FIOD en Douane een ruimte binnen in Dronten, waar 55.000 kilo illegale tabak wordt aangetroffen. Op het aangewezen adres op het industrieterrein in Dronten, liggen echter geen sigaretten. Douanemedewerkers worden door een sterkte tabaksgeur wel geleid naar een andere ruimte op het industrieterrein. Achter een scheidingsmuur worden 450 dozen met sigaretten gevonden en alle machines die nodig zijn om sigaretten te produceren.

Als de aangetroffen illegale sigaretten op de markt waren gekomen, had de Nederlandse staat volgens de berekening van de FIOD ruim € 8,7 miljoen aan belastingen misgelopen.

Tijdens de inval waren er acht Poolse mannen aanwezig in het pand: allen tussen de 24 en 39 jaar oud. De verdachten waren niet aanwezig bij de rechtszaak, maar tijdens hun verhoor verklaarden ze van alles. Iemand vertelt dat ze zijn ingehuurd door ‘een Nederlandse man van Turkse komaf’. De politie heeft deze man niet kunnen oppakken, meldt de officier van justitie. Sommige verdachten zeggen in Polen een advertentie te hebben gezien en daarna een arbeidsovereenkomst hebben getekend. Ze zouden een salaris krijgen van 16 tot 18 euro per uur, plus een bonus. Het krijgen van een salaris zat er doordat ze er naar eigen zeggen slechts amper een week werkten niet in.

De verdachten twijfelden of het werk dat ze deden wel mocht. Maar volgens de officier van justitie wisten de Poolse mannen dat het werk illegaal was, omdat ze hun telefoon moesten inleveren, de arbeidsovereenkomst niet in orde was en er geen duidelijk teken van een officieel bedrijf was.

De advocaat van de verdachten vindt de straf te zwaar: “De omstandigheden van veel Poolse arbeidsmigranten in Nederland zijn niet best. Ze mogen wel vaker niet van het terrein af of moeten hun telefoon inleveren om zich volledig op hun werk te kunnen richten. Ze hebben een arbeidsovereenkomst getekend en dat gaf alles een betrouwbare uitstraling.”

 

Lees het hele artikel verder op de Stentor.nl

Cel dreigt voor Polen die als slaven werken in illegale tabaksfabriek in Dronten, maar baas blijft buiten schot

Alle oorzaken en gevolgen van illegale sigaretten-handel

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn