220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Amsterdamse tabakshandelaar vreest concurrentie georganiseerde criminaliteit

In Frankrijk is het al schering en inslag: vracht- en bestelauto’s volgeladen met sigaretten die op de autoroutes worden klemgereden door georganiseerde bendes en vervolgens worden geplunderd. In andere gevallen stellen gangsters zich in het holst van de nacht verdekt op bij de magazijnen van tabakswinkels om te kunnen toeslaan zodra de bevoorrading begint.

Ook in Nederland groeit in kringen van tabakshandelaren de vrees dat het in Nederland in de toekomst tot ‘schermutselingen’ komt. Deze angst wordt verwoord door onder anderen Edwin Heijm, eigenaar van een Primera-winkel aan de Stadionweg in Amsterdam. Net als veel van zijn collega’s in den lande wordt hij hard getroffen door de maatregelen die voortvloeien uit het antirookbeleid van het kabinet. In een interview met de Volkskrant zegt hij dat hij als ondernemer tamelijk rustig blijft onder de voor zijn winkel toch ingrijpende veranderingen die op stapel staan.

Maar de groeiende belangstelling van de georganiseerde criminaliteit voor tabak baart hem zorgen. Op de ochtend dat de Volkskrant hem spreekt, is hij in afwachting van de levering van nieuwe rookwaar. ,,Straks komt een wagen waarin ‘voor pakweg 2 miljoen euro’ aan rookwaar ligt. Heijm waagt zich aan een voorspelling: hoe meer de oorlog tegen roken met regelgeving wordt verscherpt, hoe groter de kans dat het in de toekomst tot ‘schermutselingen’ komt, bij wijze van spreken voor zijn zaak aan de Stadionweg”, zo bericht de krant. Edwin Heijm: ,,Die wagens rijden nu al in konvooi. Eentje is er helemaal leeg. Voor criminelen is dit wel een markt, hoor. Dat zie je ook in de productie van illegale sigaretten. De handel is goed, de straf is laag.”

 

Meer bij De Volkskrant:

 

Grauwe pakjes sigaretten verstopt in grijze kasten: in de tabakswinkel zien ze het wel

 

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn