220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Amerikaanse wetenschapper: geen aanwijzingen dat e-sigaret jongeren aan het roken brengt

Dat de e-sigaret een goed middel is om mensen van het roken af te helpen, staat inmiddels vast. Ze helpen stukken beter dan andere nicotinevervangers, zoals nicotinepleisters en speciale kauwgum. Daar komt nog eens bij dat ze op de langere termijn eveneens belangrijke gezondheidsvoordelen kunnen bieden: jongeren die eraan beginnen zullen niet snel geneigd zijn over te schakelen op conventionele sigaretten. De angst dat dat laatste op den duur wel zal gebeuren is op dit moment ongegrond.

Dat zegt de Amerikaanse wetenschapper Arielle Selya op het nieuwsplatform van Sanford Health, een non-profitorganisatie die is opgericht door de Amerikaanse filantroop T. Denny Sanford.

Selya is bezig met een omvangrijk onderzoek naar het gebruik van e-sigaretten onder jongeren. Jongeren die vapen zijn doorgaans tevreden. De verwachting is dus niet dat de elektronische sigaret de deur openzet naar de traditionele variant. ,,Er is nu eenmaal een bepaald percentage kinderen dat – misschien tien tot twintig procent – dat dat tabaksproducten gaat gebruiken, wat er ook gebeurt. ( ) Aangezien e-sigaretten relatief veiliger zijn, hoewel niet helemaal veilig, is het waarschijnlijk beter dat iemand zijn hele leven e-sigaretten gebruikt, in plaats van conventionele sigaretten.”

Het onderzoek Arielle Selya staat nog in de kinderschoenen, maar baart in de Verenigde Staten nu al opzien. De eerste resultaten druisen namelijk in tegen de in Amerika gangbare opvatting dat jongeren die beginnen met elektronische sigaretten op en duur zullen overschakelen op gewone. Volgens Selya wijst op dit moment niet erop dat dit inderdaad het geval zal zijn.

Meer bij Sanford Health:

Researcher explores if e-cigarettes are a gateway to smoking

 

 

 

 

 

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn