220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Amerikaanse hoogleraar: Vaping-paniek in de VS had gemakkelijk kunnen worden voorkomen

De CDC, de Amerikaanse overheidsinstantie die zich bezighoudt met het opsporen, behandelen en voorkomen van ziekten, heeft in de ‘vape-crisis’ in de Verenigde Staten ernstig gefaald. De organisatie (vergelijkbaar met de GGD in Nederland) had artsen moeten aanbevelen om patiënten bij wie een longaandoening is geconstateerd als mogelijk gevolg van vapen aan een urine-THC-test onderwerpen. Nu dit niet gedaan is, wordt de e-sigaret ten onrechte als boosdoener aangemerkt, en volgt er wellicht overheidsbeleid dat mogelijk schade toebrengt aan vele duizenden mensen, bijvoorbeeld doordat zij weer gaan roken.

Dat schrijft de Amerikaanse hoogleraar Michael Siegel in een analyse op zijn persoonlijke blog ‘De rest van het verhaal’ op blogspot.com. Siegel is verbonden aan de Boston University School of Public Health en heeft ruim dertig jaar ervaring als tabaksdeskundige en geldt als een van de bekendste criticasters van de tabaksindustrie.

In de Verenigde Staten gaan intussen stemmen op om het gebruik van de e-sigaret te verbieden, dan wel sterk te reguleren, na de dood van acht mensen die met ernstige ademhalingsklachten in het ziekenhuis moesten worden opgenomen. Dit nadat ze gebruik hadden gemaakt van illegale e-liquids, waarin zo goed als zeker THC-olie heeft gezeten. Overheidsinstanties op het gebied van de volksgezondheid waarschuwen het publiek voor de gevaren van vapen.

Volgens Siegel is deze aanpak te vergelijken met een aanbeveling om geen sla of kool meer te eten nadat is vastgesteld nadat iemand na het eten van deze groten is gestorven.

Siegel wijs erop dat er veel gevallen bekend zijn van mensen die jaren zonder problemen gebruikt hebben gemaakt van de e-sigaret, maar plotseling ziek zijn geworden nadat ze THC-vapecapsules hadden gebruikt. De waarschuwingen van de CDC zouden dan ook met name gericht moeten zijn tegen het vapen van marihuana en het kopen van vaping-producten op de zwarte markt, lees: op straat. Inmiddels heeft de CDC ook toegegeven dat THC-liquids de voornaamste boosdoeners zijn.

 

Meer op Blogspot.com:

 

The Rest of the Story: Tobacco and Alcohol News Analysis and Commentary

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn