220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Ambachtelijke sigarenfabriek mogelijk kopje onder door ‘betuttelende overheid’

Kampen stond ooit bekend om de productie van sigaren. In de negentiende eeuw telde de bruisende Hanzestad aan de IJssel meer dan 110 fabrieken waar sigaren werden vervaardigd. Daar is er nog maar één van over: Sigarenfabriek De Olifant. De vraag is echter hoe lang dit bedrijf er nog zal zijn, want ook hier heeft men last van de overheidsmaatregelen die bedoeld zijn om het aantal rokers terug te dringen.

Directeur Thomas Klaphake uit tegenover RTV Oost zijn bezorgdheid. Sigaren zijn in zijn ogen bedoeld om rustig van te genieten. Ze passen in dezelfde categorie als luxe bonbons en mooie wijnen. ,,Maar de afgelopen tien jaar zie ik dat we telkens elke slag verliezen. Ja, ik vrees voor ons voortbestaan.”

Hij vreest dat zijn bedrijf de kosten die gemaakt moeten worden gemaakt om in 2020 over te schakelen op neutrale verpakkingen niet kan dragen.

In een poging het tij te keren, stuurde hij een brief naar premier Mark Rutte. Daarin zette hij zijn zorgen op een rij en nodigde en passant de politiek uit om eens een keer te komen kijken.

Het vriendelijke aanbod werd echter per kerende post afgeslagen door staatssecretaris Paul Blokhuis. Daarin schrijft hij dat de rijksoverheid zeer terughoudend is in het contact met de tabaksindustrie of partijen die de belangen van de tabaksindustrie vertegenwoordigen, aldus RTV Oost. ,,Dit om te voorkomen dat de tabaksindustrie invloed kan uitoefenen op het tabaksontmoedigingsbeleid.”

 

Meer bij RTV Oost:

Directeur sigarenfabriek De Olifant heeft tabak van betuttelende overheid

 

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn