220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Advies aan Vlaamse huisartsen: schrijf rokers die willen stoppen de e-sigaret voor

Het Vlaams Instituut Gezond Leven, een partnerorganisatie van de Vlaamse overheid die volgens eigen zeggen streeft naar een gezonder Vlaanderen, raadt huisartsen aan om patiënten die willen stoppen, te adviseren gebruik te maken van de e-sigaret. Dat schrijft Dries Vandenbempt, stafemedewerker tabakspreventie bij Gezond Leven, in een column in de Artsenkrant, een Belgisch weekblad voor huisartsen, dat ook uitkomt in een Franstalige editie.

Volgens Vandenbempt schildert de Vlaamse pers de e-sigaret af als een sluw marketingproduct van de tabaksindustrie om rokers verslaafd te houden, maar ligt de zaak aanzienlijk genuanceerder.

De auteur steekt niet onder stoelen of banken dat hij zich realiseert dat de tabaksindustrie een zakelijk belang heeft bij verkoop van de e-sigaret, maar is het tezelfdertijd wel degelijk zo dat vapen rokers kan helpen stoppen, zeker als zij de e-sigaret gebruiken in combinatie met klassieke nicotinevervangers.

,,Volgens Gezond Leven kan uw patiënt gerust de e-sigaret gebruiken om te stoppen met roken, maar best in combinatie met gedragsmatige ondersteuning”, richt Vandenbempt het woord tot de huisartsen in Vlaanderen. ,,In België kan dat met een tabakoloog, in groep, individueel of telefonisch via TabakStop. Als arts kan u uw patiënt doorverwijzen naar deze hulp. Wil de patiënt geen gedragsmatige ondersteuning, maar alleen de e-sigaret gebruiken? Benadruk dan dat de e-sigaret enkel gebruikt kan worden om te stoppen met roken, en dat ze geen vervanging mag zijn van de gewone sigaret. De bedoeling is dat de patiënt uiteindelijk ook stopt met de e-sigaret.”

 

E-sigaret, lapmiddel of wonderproduct?

 

 

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn