220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Accijnsverhogingen België spelen tabaks- en alcoholsmokkelaars in de kaart

Sinds de Belgische regering in 2015 de accijnzen heeft verhoogd, bloeit de illegale handel in alcohol en tabak als nooit tevoren. Dat schrijft het Vlaamse dagblad Het Laatste Nieuws. De krant baseert zich onder meer op cijfers die het Kamerlid Roel Deseyn van de christendemocratische CD&V heeft opgevraagd bij het Belgische ministerie van Financiën.

Het Laatste Nieuws stelt op basis van de cijfers af dat de accijnsverhoging niet heeft geleid tot minder gebruik van alcohol, integendeel. Liefhebbers van een goed glas wijn of een stevige borrel wijken uit naar het buitenland. Daarnaast wordt er volgens de krant in toenemende mate drank gesmokkeld.

Hetzelfde verschijnsel is waar te nemen op de markt voor tabaksproducten. Vorig jaar onderschepte de Belgische douane ruim 110 miljoen sigaretten. De Belgische schatkist is alleen al hierdoor 15,8 miljoen euro misgelopen.

De cijfers bevestigen hetgeen waar tegenstanders van hogere accijnzen – ook op tabaksproducten – al langer voor vrezen, namelijk dat mensen in reactie op hogere prijzen in toenemende mate zoeken naar wegen om alsnog goedkoop aan genotsmiddelen te kunnen komen.

 

Meer bij Het Laatste Nieuws:

 

Alcoholsmokkel sterk gestegen sinds regering accijnzen heeft verhoogd

 

Douane onderschept ruim 110 miljoen illegale sigaretten

 

 

Alle oorzaken en gevolgen van illegale sigaretten-handel

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn