220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Accijnsbeleid: Zuid-Fransen steken massaal de grens over om in Italië tabak te kopen

Inwoners van het Zuid-Franse departement Alpes-Maritimes (de streek rond Nice) rijden vaak vele kilometers om in het naburige Italië sigaretten te kopen. Die zijn daar dertig tot zelfs vijftig procent goedkoper dan in Frankrijk. Sommige Italiaanse tabakshandelaren krijgen zoveel Fransen in hun winkel, dat ze hebben besloten hun winkeloppervlakte te vergroten om aan de vraag te kunnen voldoen, bericht de Franse nieuwszender Francetvinfo.

Vrijdag 1 november 2019 gaat in Frankrijk mede als gevolg van het Franse accijnsbeleid een pakje sigaretten gemiddeld vijftig cent meer kosten. Franse tabakshandelaren in de grensstreek met Italië zitten intussen met de gebakken peren, bericht de Franse nieuwszender. ,,Hoe meer ze de prijs verhogen, des te meer mijn klanten naar Italië gaan, want dat is hier vlakbij”, Stéphane Haddar, eigenaar van een tabakswinkel in de Zuid-Franse badplaats Menton, vlakbij de Italiaanse grens.

De gevolgen van de prijsverhoging zijn duidelijk zichtbaar, met name in de weekends, als mensen massaal de grens oversteken om inkopen te doen, is er sprake van een stormloop. In Italië betaal je voor een slof sigaretten gemiddeld zo’n 57 euro, een paar honderd meter verderop – in Frankrijk – ligt de prijs op 80 euro.

 

Meer bij Francetvinfo:

 

Alpes-Maritimes : ruée sur les cigarettes italiennes

 

 

 

 

 

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn