220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

700.000 Fransen gestopt met roken dankzij elektronische sigaret

In Frankrijk zijn tussen 2010 en 2017 zo’n 700.000 dagelijkse rokers gestopt met het roken van tabak nadat zij elektronische sigaretten zijn gaan gebruiken. Dat blijkt uit een studie in opdracht van het Franse ministerie van Volksgezondheid, waarover L’Obs (Le Nouvel Observateur) schrijft op  basis van het Franse persbureau AFP. Het nieuws over het rapport wordt in zowel Frankrijk als daarbuiten groot opgepakt in de media.

Volgens het gezondheidsagentschap dat de studie verrichtte tonen de resultaten aan dat de elektronische sigaret voor veel mensen een effectief middel is in hun poging om te stoppen.

Aangezien bij ‘vapen’ er geen tabaksverbranding plaatsvindt, wordt de gebruiker niet zoals bij sigaretten blootgesteld aan giftige stoffen, waaronder teer. Tabakswetenschappers vinden daarom het gebruik van e-sigaretten veel beter dan tabak.

De overgrote meerderheid van de Fransen die elektronische dampwaar gebruiken heeft ooit gerookt. Minder dan één procent van de dagelijkse gebruikers heeft nog nooit tabak gerookt, aldus het onderzoek.

Ook in Frankrijk zouden sommigen de e-sigaret het liefst willen verbieden, maar tabaksexpert Marion Adler ziet niets in zo’n verbod. ,,Wat we vooral in Frankrijk zien, is een daling van het aantal rokers van sigaretten onder jongeren. Waarschijnlijk kan de elektronische sigaret jonge mensen helpen om niet naar het roken te gaan of om het roken te verminderen.”

Meer bij L’Obs:

700.000 fumeurs quotidiens ont arrêté grâce à la cigarette électronique

 

 

 

Alle oorzaken en gevolgen van illegale sigaretten-handel

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn