220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

6 miljoen boete geëist tegen Belgisch recylebedrijf

Een Belgisch echtpaar riskeert een gigantische boete en gevangenisstraf met hun recyclebedrijf Vandewiele. Dit schrijft Lorenzo Dejonghe voor Focus-WTV.

Gunther V. en zijn vrouw staan terecht voor de handel in illegale sigaretten, die hun bedrijf in opdracht van de douane moest vernietigen.

Zes jaar geleden kreeg Vandewiele een contract van de douane om ongeveer 100 miljoen illegale sigaretten, die door de douane waren onderschept, te vernietigen. Maar niet alle sigaretten waren vernietigd. In een vrachtwagen van het afvalverwerkingsbedrijf werd een lading ontdekt van 2,5 miljoen sigaretten. Vanderwiele zei dat de schredderinstallatie stuk was, maar dit bleek niet te kloppen. Bij een huiszoeking bleek dat documenten in brand waren gestoken.

Tegen Gunther V. eist het openbaar ministerie 3 jaar cel en voor zijn vrouw Vanessa D.V. een lichtere straf. Samen zouden ze € 1,2 miljoen aan accijnzen ontdoken hebben. Een boete van € 6 miljoen euro staat op hen te wachten. Daar bovenop eist sigarettenproducent Philip Morris een schadevergoeding van een half miljoen euro.

Advocaten Joris van Cauter en Kris Vincke vragen een minder hoge, ‘betaalbare’, boete en een mildere straf. Volgens de advocaten zijn er lang niet zoveel sigaretten illegaal verkocht als het Openbaar Ministerie beweert. De uitspraak is op 18 oktober.

 

Lees het hele artikel verder op Focus-wtv.be

ZAAKVOERDERS RECYCLAGEBEDRIJF RISKEREN MONSTERBOETE VOOR SIGARETTENZWENDEL

Alle oorzaken en gevolgen van illegale sigaretten-handel

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn