220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

50 miljoen boete voor Limburgse sigarettenhandelaren

De rechtbank in Zwolle heeft de leiders van een Limburgse bende veroordeeld, die zich bezig hield met illegale tabakshandel. De mannen krijgen 13 tot 33 maanden cel en moeten van de fiscus € 50 miljoen terugbetalen.

De bende was “een schoolvoorbeeld van een criminele organisatie”, zei de officier van justitie tijdens de rechtszaak. De illegale organisatie had een ‘commercieel directeur’, Nick (60) uit Vaals. Roel (59) zorgde voor opslag en transport uit Landgraaf en de productieleiders waren Mariusz (48) uit Polen en Paul (53) uit Roemenië.

Totaal ging het om 550.000 kg tabak, die illegaal is verhandeld. Over deze tabak is geen accijns betaald. Hierdoor is de staat € 50 miljoen misgelopen. Naast tabak leverde de bende ook machines om zelf sigaretten te maken.

De handelswaar werd vanuit Limburg naar andere sigarettenfabrieken gebracht in binnen- en buitenland. De klanten betaalden contant. De winsten werden gesmokkeld naar Polen; daar werd het geld op de bank gezet. Dit gebeurde in Polen omdat de Nederlandse banken vervelende vragen zouden stellen over de hoeveelheid cash geld.

In 2017 kreeg justitie een tip over de bende. Justitie startte een onderzoek, dat heeft geleid tot aanhouding van de leiders van de bende. Na deze aanhoudingen zijn woningen en bedrijven doorzocht, voornamelijk in Limburg. Een illegale fabriek in Stramproy ontdekt.

Voor alle vier de verdachten vorderde justitie een celstraf van 5 jaar en een boete van € 100.000. De rechtbank gaf Nick uiteindelijk 27 maanden cel, onder meer omdat hij geen strafblad had. Roel, Mariusz en Paul gaan 33 maanden de cel in.

Lees dit hele artikel verder op ANP.nl

 

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn