220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

5 opslagplaatsen en fabrieken en 66 aanhoudingen in 2 jaar tijd

Door prijsstijgingen van legale sigaretten is het steeds winstgevender om illegale sigaretten te maken en verkopen. In de afgelopen twee jaar zijn er vijf opslagplaatsen of fabrieken in Limburg ontmanteld en werden tientallen miljoenen illegale sigaretten in beslaggenomen. 66 verdachten door heel Europa zijn daarbij aangehouden. Dit schrijft De Limburger.

Venray: 8 miljoen sigaretten in mei 2020. Ospel: 8 pallets in maart 2021. In dezelfde maand werd in Hoensbroek een fabriek opgerold. In Stramproy zijn er 4,7 miljoen sigaretten ingenomen in juni dit jaar. En afgelopen maandag in Roermond was een fabriek (met een capaciteit van een miljoen sigaretten per dag) ontruimd.

De prijs van legale sigaretten bestaat voor 75% uit belastingen, volgens de Nationale Smokkel Monitor, gerelateerd aan brancheorganisatie VSK van tabaksfabrikanten. Online zouden pakjes van 20 stuks minder dan € 5 kosten. Een vergelijkbaar legaal pakje kost zo’n € 8. De overheid loopt dagelijks bijna een kwart miljoen euro mis bij een productie van 1 miljoen illegale sigaretten per dag.

Een bron van de FIOD zegt dat de meeste illegale sigaretten bedoeld zijn voor Engeland, Frankrijk en Griekenland omdat sigaretten daar het duurst zijn. In Nederland zijn illegale sigaretten ook gewild. Limburg zou interessant zijn voor een opslag en productie voor de ligging tussen Duitsland en België.

 

Lees het hele artikel verder op Limburger.nl (abonnement vereist)

Hoe hoger de accijns, hoe lucratiever het produceren van illegale sigaretten is

Alle oorzaken en gevolgen van illegale sigaretten-handel

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn