skip to Main Content

27 arrestaties in Spanje door politie en Europol

27
De politie in Spanje heeft een bende opgerold die volgens hen drie illegale tabaksfabrieken leidde, waar Oekraïense vluchtelingen onder slechte omstandigheden werkten. In drie Spaanse regio’s zijn 27 mensen gearresteerd.
De bende zou grote hoeveelheden tabak voor namaaksigaretten hebben gesmokkeld. De fabrieken produceerden dagelijks meer dan een half miljoen pakjes sigaretten. Deze sigaretten werden verkocht in heel Spanje en in het buitenland.
De politie zei dat de Oekraïners, die waren gevlucht na de Russische invasie van hun land, ‘op elkaar gepropt’ leefden in geïmproviseerde slaapplekken in de fabrieken. De werknemers maakten lange dagen. Ook moesten zij binnenblijven om te voorkomen dat iemand hen snapte, aangezien sommigen het land illegaal waren binnengekomen.
Ondertussen genoten de bazen van de organisatie een luxeleven in Marbella, door geld wit te wassen voor hun tabakssmokkeloperatie. De autoriteiten namen tijdens de inval tabaksproducten ter waarde van € 37,5 miljoen, luxe voertuigen, juwelen en grote hoeveelheden contant geld in beslag. Ruim 20 woningen, bedrijfspanden en winkels zijn doorzocht.
De eerste clandestiene fabriek werd gevonden in een kippenhok in de buurt van Sevilla in het zuiden. Waarna de autoriteiten nog twee andere operaties ontdekten. Deze zijn ontdekt in de oostelijke regio Valencia en La Rioja in het noorden.
Het onderzoek kreeg hulp van de Europese politiedienst Europol. Volgens de Verenigde Naties zijn er bijna acht miljoen geregistreerde Oekraïense vluchtelingen in heel Europa, die de Russische invasie van februari 2022 ontvluchtten. In Spanje zijn er meer dan 160.000 geregistreerd.
In november meldden wetgevers in het Europees Parlement dat de arbeidsuitbuiting van Oekraïners toenam, waarbij de urgentie van hun situatie en taalbarrières vluchtelingen soms dwongen om informeel en onderbetaald werk aan te nemen.
Lees het hele artikel verder op bbc.co.uk
Back To Top
Zoeken