220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

15 FIOD-invallen in eerste helft 2021

De Nederlandse Staat is in de eerste helft van dit jaar al minimaal € 60 miljoen aan tabaksaccijns misgelopen. Politie, douane en FIOD vielen in deze periode binnen bij 15 illegale sigarettenfabrieken en opslagplaatsen in verschillende delen van het land. Hierbij namen ze 114 miljoen sigaretten en ruim 144 duizend kilo tabak in beslag. Dat blijkt uit een berekening van de Nationale Smokkel Monitor, op basis van recente FIOD-vondsten.

Ruim de helft van alle invallen vond plaats in Limburg en Noord-Brabant. Qua aantallen spant Zuid-Holland de kroon. Bij twee vondsten in de Rotterdamse haven en op Goeree-Overflakkee werden 75 miljoen sigaretten (bijna 4 miljoen pakjes) met een belastingwaarde van 23 miljoen euro ingevorderd.

In Dronten werd in een loods 72 duizend kilo tabak aangetroffen. “Als deze partij tabak op de Nederlandse markt terecht was gekomen, zou een bedrag van circa 14 miljoen euro aan belastingen zijn ontdoken”, meldt de FIOD.

De prijs van sigaretten en shag bestaat in Nederland voor ongeveer 85% uit belastingen: accijns en btw. In landen die een hoge belasting op tabaksproducten kennen, zoals Nederland, is over het algemeen meer illegale tabak in omloop. Hoe hoger de prijs, hoe meer consumenten op zoek gaan naar goedkopere en soms illegale tabaksproducten. De illegale handel wordt bestreden om te voorkomen dat goedkope sigaretten op de markt komen en dat jongeren gaan roken.

Criminelen bouwen vermogen op

“Door de grote winsten in de handel van illegale sigaretten en tabak worden criminele vermogens opgebouwd en wordt de schatkist ernstig benadeeld”, stelt de FIOD. “Het ontduiken van accijnzen en omzetbelasting is een misdrijf en het leidt tot oneerlijke concurrentie in de Nederlandse detailhandel. Ook ondermijnt de illegale productie van sigaretten het anti-rookbeleid van de Nederlandse Staat. Wij werken nauw samen met de Douane en het Openbaar Ministerie om de criminele organisaties die zich hiermee bezig houden te ontmantelen en om het grote geld dat ermee verdiend wordt, af te pakken.”

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft berekend dat de handel in illegale tabak jaarlijks tussen de 35 en 40 miljard euro bedraagt. Ondanks de enorme winsten die met illegale handel te maken zijn, is er een kleine kans dat daders tegen de lamp lopen. Dat maakt illegale tabakshandel zo aantrekkelijk voor criminelen.

70 cent voor een pakje sigaretten

Naast illegale productie is sigarettensmokkel zeer lucratief. Door de grote verschillen in accijns per land, lopen de kosten van een pakje in Europa enorm uiteen. Gemiddeld kost een pakje van 20 sigaretten in Nederland nu € 7,19. Hetzelfde pakje kost in Polen 3,40 euro en in Wit-Rusland slechts 70 cent.

______________________________________________

De Nationale Smokkel Monitor is een initiatief van VSK, de Vereniging van Nederlandse Sigaretten- & Kerftabakfabrikanten. De misgelopen accijnsberekening is gebaseerd op het aantal in beslag genomen sigaretten en kilo’s tabak in de eerste zes maanden van 2021.

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn